Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.01.2011 09:30 - Януари е време за грип
Автор: svetlimanova Категория: Новини   
Прочетен: 542 Коментари: 0 Гласове:
0



През януари се очаква грипна епидемия, заявява проф. Богдан Петрунов - директор на Националния център по заразни и паразитни болести, пред Агенция "Фокус".

В момента има нарастване на доказаните случаи на болни от грип, но за да се говори за епидемия, те трябва да достигнат 200 на 10 хиляди души. В момента болните от вируса са около 70 на 10 хиляди.

"Трябва да видим как ще се развият нещата и тогава да обявим епидемия. Безспорно периодът е особено подходящ за това", посочи проф. Петрунов.

Бумът на заболелите е през януари, защото тогава вече защитните сили на хората намаляват много повече и начинът на хранене се променя. Приемат се по-малко плодове и зеленчуци, стои се повече в затворени помещения, грее по-малко слънце.

"Все фактори, които способстват за заболяванията от грип, както и от други въздушно-капково предавани вируси", казва проф. Петрунов.

Според него тази зима ще се проявят щамове на вируса H1N1, който съдържа два антигена в себе си.Това е типично за т.нар. "свински" грип. Другите вируси ще са грипни от тип „Б". Две са основните групи грипни вируси - „А" и „Б". „Свинският" грип, както и през миналата година, беше по-опасен за младите хора, тъй като те реагират по-бурно на тази вирусна инфекция. Освен това е опасен и за хората над 65-70-годишна възраст, защото те са с понижени защитни сили и с невъзможност да се справят с инфекцията", обяснява проф. Петрунов.

Той посочва, че предлаганата ваксина, одобрена от Световната здравна организация, съдържа именно тези щамове на грипа - H1N1 и групата „Б" вирусите. Ваксината напълно покрива очакването за епидемията.

Европа вече е обхваната от грипна епидемия. По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията единствено Австрия, България, Гърция, Полша и Румъния засега успяват да я избегнат.


Тагове:   грип,   2011,   януари,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: svetlimanova
Категория: Забавление
Прочетен: 37190
Постинги: 19
Коментари: 38
Гласове: 22
Архив
Блогрол